Saunainter - Saunakauppa kaikkine tarvikkeineen

SAUUNARAKENTAMISESSA KÄYTETTYJEN PUULAJIEN PALETTI JA OMINAISUUDET

Ennen saunan rakentamista suosittelemme Sinulle perehtyä erilaisiin puumaterjaaleihin, joita voit halutessasi käyttää myös oman ratkaisun toteuttamiseksi. Verkkokaupastamme löydät itsellesi parhaiten sopivat usein käytettävät saunan puumateriaalit. Jos haluat saunasi olevan siistinäköinen, suosittelemme käyttää erivärisiä puupaneeleja eri puulajista. 

Ks. galleriamme.

Puunvalmistajan sertifioima


1. Abachi

Tämä afrikkalainen lehtipuu on hyvin pehmeä ja kevyt, mutta painoon nähden luja ja suhteellisen stabiili. Sydänpuu on tavallisesti vaaleankeltainen eikä mantopuuta voi erottaa selvästi sydänpuusta. Väri tummenee jonkin verran iän myötä. Puulajin tasainen rakenne tukee värjäystä tummempaan. Ko. huokoispuun etuna on sangen pieni tiheys, minkä ansiosta se ei edes kuumene paljon hyvin korkeassa lämpötilassa. Kun lämpötila löylyhuoneessa nousee, niin puun ja ilman lämpötila pysyy väliaikaisesti samana, mutta ihoa koskien puun lämpötila lakee nopeasti ja ei ylitä enää ruumiin lämpötilaa. Abachista valmistetut paneelit ovat täysin tervattomia ja kosteuskestäviä. Lisäksi ne ovat helposti työstettäviä ja niistä puuttuvat oksankohdat.


2. Haapa

Haapa on hyvin tunnettu puumateriaali, jota käytetään usein saunan sisätilojen paneloimisessa. Haavan etuna on matala tiheys ja tervan puuttuminen. Lisäksi puussa on luonnollisia suoja-aineita, jotka estävät puun lahoamasta kosteuden takia ja tekevät sitä erittäin hyväntuoksuiseksi. Haapapaneelit ovat helposti työstettäviä, ne pysyvät pitkälti ehjinä ja niissä ei ole paljon oksankohtia.


3. Lehmus

Lehmus on yksi terveyteen myönteisesti vaikuttavimpia puita, sillä lisäksi sulotuoksuisille kukille ja hunajalle sen manto- ja sydänpuu hallitsevat samoja ominaisuuksia.

Kuumenemisen aikana lehmuksesta tulee miellyttävää tuoksua ja runsaasti eteerisiä öljyjä, jotka estävät bakteerien pääsemästä ihmiselimistöön.

Korkea kosteustaso edistää lehmuksen hyödyllisten ominaisuuksien säilyttämistä, minkä ansiosta lemus on yksi parhaimpia puumateriaaleja. Saunassa käytettynä lehmuspaneelit ylläpitävät terveellistä ilmapiiriä löylyhuoneessa. 

Huolimatta siitä, että lehmus sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä, se ei myöskään aiheuta mitään epäterveellistä vaikutusta allergiaan altiimmille ihmisille, ja siistinäköinen vaalea väri ei haalistu iän myötä. 

Yksinkertaisen rakenteen ansiosta puusta puuttuvat oksankohdat melkein kokonaan, mikä korottaa merkittävästi puun arvokkuutta. 


4. Saarni

Saarni on arvokkaimpia lehtipuita. Se ei lahoa paljon eikä rappioidu. Saarnen värikäs puurakenne soveltuu erinomaisesti saunan panelointiin, ja laadultaan se on melkein sama kuin tammi.


5. Leppä

Nykyisin leppä on tunnetuimia puumateriaaleja, jota käytetään saunan sisätilojen paneloimisessa. Syy, miksi juuri leppä sai korkean mainion sauna rakentamisen yhteydessä on se, että ko. puulla on matala lämmönjohtavuus, minkä ansiosta se pysyy hyvin kosteuskestävänä. Lisäksi lepän tummahko väri saattaa vaihdella riippuen ulkopuolisista olosuhteista kuten esim. lämpötila ja kosteus.


6. Setri

Pitkän eliniän, vahvuuden ja muiden myönteisten ominaisuuksen ansiosta kanadan setrin monipuolinen käyttö vaihetlee kodinsisustuksesta saunan panelointiin.


Lämpökäsitelty puu (lämpöpuu)

Lämpökäsiteltyä puuta saadaan kunnolla kuivatuista puulaudoista, jotka laitetaan uuniin, jossa puulaudat pysyvät ilman happea siihen asti kunnes ne hehkuvat noin 200–240 C°:seen. Monivaiheisen lämpökäsittelyprosessin jälkeen puulautojen ominaisuudet muuttuvat merkittävästi, minkä tuloksena puu ei enää mädänny ja saa ruskehtavan värisävyn.


7. Lämpöhaapa

Niin kuin edellisessä jaksossa oli mainittu lämpökäsilellyn puun etuna on se, että ko. puu ei ime itseensä hirveästi vettä, minkä ansiosta siihen ei vaikuta kovin paljon ulkopuolisia tekijöitä. Useimmiten lämpökäsiteltävät puulajit ovat lehmus, haapa, leppä, abchi, saarni ym.


8. Lämpöpoppeli

Poppeli on lehtipuulaji, joka on hyvin tunnettu koko Euroopassa ja samalla tavattavissa myös Pohjois-Afrikassa sekä Keski- ja Länsi-Aasiassa. Poppeli ja haapa ovat hyvin läheisiä sekä ulkonäöltään että ominaisuuksien puolesta. Kumpikin niistä ei eritä tervaa, ei hilsseile eikä hehku.


9. Lämpökuusi

Skandinaviassa kasvatettavasta kuusesta saadaan raaka-ainetta, josta valmistetaan keinotekoista puumateriaalia, mitä jatkossa käytetään asuntojen ja kuistien sisustukseen sekä saunojen panelointiin. Ko. puupaneelit ovat työstetty kuumalla ilmalla. Useita oksankohtia sisältävät puupaneelit antavat saunan sisustukselle luonnollisen ulkonäön. Pohjoismaissa tällainen saunan panelointityyppi on yksi suosituimpia. Lämpökuusen pää etuna on pitkä elinikä ja se ei sisällä paljon luonnollisia tervoja.


10. Lämpömagnolia

Magnolian pääetuna on erittäin kaunis ulkonäkö. Väri: kirjava, paikoittain vihertävä värisävy. Koska magnolia kasvaa sangen isoksi, tästä voidaan tehdä hyvin leveät ja pitkät lavalauteet. Magnolian tiheys on melkein sama kuin haavalla.


11. Lämpöhaapa, tummempi vaihtoehto

Tummemman lämpöhaavan ominaisuudet ovat melkein samat kuin perinteisellä lämpöhaavalla, lepällä, abachilla ja saarnella paisti että se on nykyteknologisesti vielä perusteellisemmin työstetty. Ko. puun käyttöala on ihan sama kuin muilla äsken mainituilla puulajeilla.


12. Lämpöleppä

Perinteisestä tervalepästä voi tehdä laadukasta raaka-ainetta työstämällä sitä nykyteknologian mukaan. Puuta voi tehdä vahvemmaksi ja maalata eriväriseksi pitkin leveyttä menettämättä sen aitoutta.


13. Lämpömänty

Lämpömänty on tunnetuimpia ja suosituimpia puumateriaaleja. Etuna on hyvin pitkä elinikä, minkä ansiosta sen kelpoisuusaika on melkein rajaton. Ko. puumateriaali sopii loistavasti erilaisten sisustustöiden totauttamiseen. Mänty on alun perin pehmeä puulaji, mutta ollessa työstettynä se muuttaa merkittävästi omat ominaisuudet. Uunissa hehkuessa lämpötilassa (190-215°C) puusta lähtevät terva ja kosteus melkein kokonaan.


14. Lämpösaarni

Ekologisesti turvallista lämpösaarnea saa kuumalla ilmalla työstetyistä luonnollisista puulaudoista. Ko. työstäminen parantaa puun laatua jopa molekyylitasolla ja myös korottaa sen joustavuutta. Nykyteknologisesti työstetty puumateriaali ei lahoa ja siihen ei synny mitään sieniä eikä homettakaan. Riipuen työstämisen tasosta lämpösaarnen väri vaihetlee vaaleankellertävästä tummempaan suklaanväriseen.