Puoli tuntia saunassa tuo samat hyödyt keholle kuin aerobinen harjoittelu. 

Tiedemiehet ovat vuosikymmenten ajan yrittäneet löytää ihanteellisen kaavan fyysiselle harjoitukselle, jonka avulla ihmiset voivat pysyä kunnossa ilman paljon vaivaa. Viimeisten 8 vuoden aikana tiedemiehet ovat keskittyneet tutkimaan saunan hyötyjä ihmisten terveydelle ja tulleet siihen tulokseen, että puoli tuntia höyrysaunassa riittää saavuttamaan saman vaikutuksen kuin aerobisella harjoituksella, kirjoittaa MedScape. 

Tutkimukset viittaavat siihen, että vain 20–30 minuuttia höyrysaunassa muutaman kerran viikossa voi tarjota samat kardiovaskulaariset edut kuin aerobinen harjoittelu. Tämä koskee erityisesti iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät ole valmiita voimakkaaseen harjoitteluun. Kuitenkin, kuten liikunnan kanssa, saunassa käyminen vaikuttaa, jos sitä harjoittelet säännöllisesti. 

Suoja äkillistä sydänkuolemaa vastaan. Kansainvälisen suomalaisen, yhdysvaltalaisen ja italialaisen tutkijaryhmän vuonna 2015 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että usein saunassa käyneiden miesten riski äkilliseen kuolemaan, sepelvaltimotautiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kokonaiskuolleisuus kaikista syistä väheni. syyt. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui runsaat 2 300 42-60-vuotiasta miestä, jotka kaikki asuvat Itä-Suomessa. Tutkimustulokset osoittavat, että verrattuna miehiin, jotka kävivät saunassa vain kerran viikossa, äkillisen kuoleman riski oli 22 % pienempi höyrysaunassa 2-3 kertaa viikossa ja 63 % pienempi saunassa 4-5 kertaa. viikossa. 

Suoja dementiaa ja aivohalvausta vastaan. Vuonna 2016 Itä-Suomen yliopiston ja Bristolin yliopiston tutkijat havaitsivat, että saunan käyttö voi vähentää riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Tutkijat tarkkailivat miehiä 20 vuoden ajan. Tulokset osoittavat, että 4–7 kertaa viikossa saunassa käyneet miehet sairastuivat 66 % harvemmin dementiasta kuin ne, jotka kävivät saunassa vain kerran viikossa. Huomaa, että saunan käytön yhteyttä dementian kehittymiseen ei ole aiemmin tutkittu. 

Sama tutkijaryhmä teki vuonna 2018 tutkimuksen ja havaitsi, että 4–7 kertaa viikossa saunassa käyneet miehet ja naiset saivat 61 % vähemmän todennäköisemmin aivohalvauksen kuin ne, jotka kävivät saunassa vain kerran viikossa. 

Tutkijat uskovat, että saunan hyödyt liittyvät verenpaineen alentamiseen, immuunijärjestelmän stimulointiin, positiivisiin vaikutuksiin autonomiseen hermostoon ja sydämen ja verisuonten toiminnan parantamiseen. Kaikki tämä yhdessä auttaa vähentämään aivohalvauksen riskiä. 

Vähentynyt verenpaine. Huomioithan, että matalan verenpaineen omaavia kehotetaan välttämään saunaa, koska se voi edelleen laskea verenpainetta ja johtaa pyörtymiseen. Tämä raportoitu verenpaineen lasku - yksi sydänharjoituksen eduista - tapahtuu saunan käytön jälkeen. Samalla saunassa käydessä syke ja verenpaine kohoavat, aivan kuten harjoituksen aikana. 

Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa saksalaiset tutkijat havaitsivat, että saunan käyttö on yhtä väsyttävää kuin kohtalainen liikunta, kuten aerobinen harjoittelu. 

Lämpöhoidon vaikutus. Saunassa tiedetään olevan lämpöterapian hormesisvaikutuksia, jotka parantavat mikrovaskulaarista ja endoteelin toimintaa. Yksinkertaisesti sanottuna hormesiksen idea on se, että saunassa ihmisen keho altistuu kohtalaiselle rasitukselle käyttämällä kohtalaisia annoksia ainetta, kuten lämpöä, joka olisi korkeammalla tasolla myrkyllistä. Joissakin tutkimuksissa tutkijat ovat tutkineet lievän lämpöstressin vaikutuksia nuorentumiseen, pitkäikäisyyteen ja solujen korjaamiseen. Tulokset viittaavat siihen, että kohtalaisella lämpöstressillä on potentiaalia, kuten vähentää valtimoiden jäykkyyttä ja parantaa verenkiertoa. 

Tämän menetelmän vetovoima on, että se ei vaadi paljon vaivaa, mutta tutkijat neuvovat neuvottelemaan terapeutin kanssa ennen kuin turvautuvat tällaisiin menetelmiin.