Teksti otettu Susanna Söbergin kirjasta 

Suomalainen sanonta kuuluu: sauna on köyhän miehen lääke. Saunakäynnin hyödyt syntyvät kehon sopeutumisesta lämmön vaikutuksiin, kirjoittaa Susanna Söberg kirjassaan "Uinti kylmässä vedessä". On ihanteellista yhdistää sauna ja kovettuminen, mutta höyrysaunassa käynti itsessään vaikuttaa suotuisasti terveyteen. Kerromme sinulle tarkalleen, mitä hyötyä saunassa tai höyrysaunassa hikoilutottumuksesta on. 

Tromboosin ehkäisy
Vuonna 2019 suoritettiin analyysi* suomalaisesta 2 200 keski-ikäisen miehen kohortista, jossa selvitettiin mahdollisia yhteyksiä saunan käytön ja syvälaskimotukosriskin (alaraajojen veritulppien) välillä. Tutkimuksessa löydettiin yhteys 2-3 kertaa viikossa saunomisen ja sairastumisriskin välillä. Se oli lähes 50 % pienempi kuin vertailuryhmässä. Useammin kuin kerran viikossa saunassa käyneillä oli sama riskitaso kuin vertailuryhmän edustajilla. Kaikki tämä tarkoittaa, että 2-3 saunakertaa viikossa voi vähentää syvän laskimotukoksen riskiä 50 %. 

Toinen suomalaisessa kohortissa tehty tutkimus osoitti, että jopa ihmisillä, joilla oli aiemmin yksi veritulppa, mutta jotka kävivät saunassa 4-7 kertaa viikossa, riski uuden kehittymiseen pieneni noin 61 %. Tämä saattaa viitata siihen, että aivojen verenvirtauksen vaihtelut ja verisuonten vuorottelevat supistukset ja laajeneminen kehossa johtavat immuunijärjestelmän toiminnan paranemiseen ja ateroskleroosin riskin vähenemiseen. *Kirjassa on linkit kaikkiin tutkimuksiin 

Kolesterolin vähentäminen
Puolassa vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin saunan käytön vaikutusta lipidiprofiileihin. Tutkittavana oli 16 miestä (20–23-vuotiaita), jotka pakotettiin käymään saunassa 1–2 päivän välein 10 kertaa. Tulokset osoittivat positiivisen vaikutuksen sekä normaaliin että LDL-kolesteroliin (pienitiheyksinen lipoproteiini eli "paha" kolesteroli) koko kokeen ajan. Osallistujien keskimääräinen kolesterolitaso ennen kokeen alkua oli 4,38 mmol/l ja 10 saunakäynnin jälkeen se putosi merkittävästi 4,18 mmol/l:aan. 

Kaksi viikkoa tutkimuksen päättymisen jälkeen kokonaiskolesterolitasot pysyivät alle lähtötason (4,26 mmol/l). LDL-tasot laskivat suunnilleen samassa suhteessa - lähtötaso oli 2,70 mmol/L ja 10 saunakäynnin jälkeen se laski 2,44 mmol/L:aan. Jopa 2 viikkoa kokeen jälkeen ne pysyivät suhteellisen alhaisina (2,57 mmol/l). Saunan positiivinen vaikutus lipidiprofiiliin vastaa kohtalaisen intensiivisen harjoittelun tulosta. 

Mielenterveys
Sauna, kuten kylmävesiuinti ja liikunta, ravistelee voimakkaasti koko kehoa akuutin sympaattisen aktivoitumisen seurauksena. Tiedetään, että harjoituksella voi olla masennusta ehkäiseviä vaikutuksia. Voiko sauna parantaa mielenterveyttä? 

Vuonna 2016 tutkijat testasivat, voisiko saunalla olla positiivista vaikutusta masennukseen. He suorittivat satunnaistetun, kaksoissokkoutetun, kontrolloidun kokeen 30 masennuspotilaalla, jotka eivät käyttäneet psykotrooppisia lääkkeitä, ja vertasivat tuloksiaan kontrolliryhmään. Tulokset osoittivat, että saunaryhmässä Hamilton Depression Rating Scale -pisteet laskivat merkittävästi jo yhden saunakäynnin jälkeen ja ne säilyivät kuuden seuraavan viikon ajan (vertailuryhmään). 

Immuniteetti
Talviuintien tapaan sauna lisää oksidatiivista stressiä aktivoimalla sympaattista hermostoa, mikä voi parantaa antioksidanttikapasiteettia. Vuoden 1988 kirjallisuuskatsauksessa arvioitiin todisteita siitä, että saunat vaikuttavat suoraan hengitysteihin ja keuhkoihin. Hänen vierailunsa parantaa muun muassa astmaa ja kroonista keuhkoputkentulehdusta sairastavien potilaiden hengitystä ja keuhkojen toimintaa. Vuonna 1989 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että sauna paransi keuhkojen toimintaa parantamalla ventilaatiota, keuhkojen tilavuutta ja pakotetun uloshengityksen määrää 12 miespuolisella osallistujalla, joilla oli obstruktiivinen keuhkosairaus. Vuonna 1990 tehdyssä pilottitutkimuksessa, jossa 25 saunan käyttäjää verrattiin vertailuryhmään, havaittiin, että saunan ansiosta vilustuminen väheni 50 %. 

Saunan positiiviset terveysvaikutukset. 

Lyhyt kuvaus saunakäynnin eduista.
• Alentaa verenpainetta ja pulssia.
• Vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä (mahdollisesti johtuen kehon tulehduksen yleisestä vähenemisestä, mikä vähentää ateroskleroosin kehittymisriskiä).
• Vähentää keuhkosairauksien riskiä.
• Vähentää dementian riskiä.
• Parantaa hyvinvointia ja antaa rauhaa.
• Luo ilon ja mielenrauhan tunteen endorfiinien toiminnan ansiosta.
• Sydämen vajaatoiminnasta ja muista syistä johtuvan kuoleman riskin mahdollinen pienentäminen käymällä useammin kuin kerran viikossa (mutta enintään 19 minuuttia per istunto).
• Sydämen vajaatoimintakuoleman riski pienenee, jos yhdistät kardioharjoittelun 2 kertaa viikossa saunaan 3-7 kertaa viikossa.
• Mahdollisesti jopa 50 % pienempi veritulppariski käymällä saunassa 3-4 kertaa viikossa.
• Mahdollinen kuolemanriskin pieneneminen 40 % saunassa 3-7 kertaa viikossa.

Mitä saunassa saa tehdä ja mitä ei
Nämä säännöt tekevät saunassa oleskelustasi mukavan ja turvallisen.
• Älä käytä koruja.
• Älä käytä voiteita tai voiteita, ne estävät ihoa hengittämästä.
• Ota mukaan puhdas puuvillapyyhe istuaksesi.
• Peitä hiuksesi pyyhkeellä niiden pituudesta riippumatta. Voimakas lämpö kuivattaa ne.
• Älä juo alkoholia ennen saunaa tai suoraan saunassa. Se voi johtaa huimaukseen, kuivumiseen ja aivojen lämpötilaa säätelevän keskuksen epätasapainoon. Lämpöhalvauksen vaara on olemassa.
• Älä koskaan kaada vettä kuumien kivien päälle, kun muut istuvat niiden lähellä.
• Jäähdytä saunan jälkeen pulahtamalla kylmään veteen.
• Vaihda saunan ja kylmän veden välillä saadaksesi eniten hyötyä.
• Juo runsaasti vettä ennen saunaa, saunan aikana ja sen jälkeen suojautuaksesi kuivumiselta.
• Älä istu saunassa yli 15–20 minuuttia.
• Poistu saunasta, jos tunnet huimausta, pahoinvointia tai epämukavuutta.
• Älä jätä lapsia tai vammaisia vartioimatta saunaan. Saunan käyttö on kielletty pikkulapsilta, eikä sitä suositella pienille lapsille lämpöhalvausriskin vuoksi.
• Vältä rasittavaa fyysistä toimintaa vähintään 10 minuuttia saunan jälkeen.

Käy saunassa säännöllisesti (jos ei ole vasta-aiheita) ja ole terve!