Psoriaasipotilaat voivat vierailla uima-altaalla ja rannalla, kuntosalilla ja kosmetologin vastaanotolla, syödä herkullista ruokaa ja matkustaa. Kaikki on samaa, mutta omat ominaisuutensa. Myöskään saunassa ja kylpylässä käynti ei ole poikkeus. 

Psoriasis asettaa rajoituksia, joiden mukaan henkilö pakotetaan mukauttamaan elämäntapaansa. Psoriaattiset plakit aiheuttavat esteettistä epämukavuutta. Ihossa syntyy epämiellyttäviä tuntemuksia, ja kaiken kosketuksen ympäristöön tulee olla tahallista. 

Tutkijat ovat jo pitkään huomanneet, että useimmissa tapauksissa psoriaasi tekee itsestään vähemmän havaittavissa kesäkuukausina. Kylmänä vuodenaikana pakkanen vahingoittaa ihoa ja kuivuu tuulen vaikutuksesta, jolloin se halkeilee useammin. Lämmöllä ja riittävällä ilmankosteudella on päinvastoin suotuisa vaikutus. Sauna auttaa luomaan kohonneet lämpötilan ja kosteuden olosuhteet kylmimmälläkin talvella. Useimmille psoriaasipotilaille hänen luonaan käyminen on mahdollista ja jopa hyödyllistä, mutta varovaisuutta on noudatettava. 

Millaisia ​​kylpyjä ja saunoja on olemassa?
Psoriaasipotilaiden haitta- ja hyötytutkimuksia on tehty pääasiassa suomalaisilla saunoilla. Kaikkien muiden joukossa siinä on korkein lämpötila ja alhainen kosteus. Todennäköisesti muiden saunojen ja kylpyjen vaikutus on samanlainen. Ennen tiettyyn saunaan käyntiä kannattaa kuitenkin neuvotella lääkärin kanssa. 

Yleisimmät sauna- ja kylpytyypit: 

1 Suomalainen sauna on kuiva ja kuuma. Ilman lämpötila ihmisen kasvojen tasolla on 80-100 °C, jalkojen tasolla -30 °C. Suhteellinen kosteus on alhainen, 10-20 prosenttia. Nousujaksojen arvioitu kesto on 5-20 minuuttia, jota seuraa jäähdytys. Iho ei saisi menettää paljon kosteutta lisääntyneen hikoilun vuoksi. Jos ilma alkaa kuivattaa ihoa liikaa, on parasta pitää tauko. 

2 Venäläisessä kylvyssä on melko vaihteleva lämpötila ja kosteus. Yleensä se lämmitetään 50–90 °C:seen, kosteus pidetään noin 20–65 % lisäämällä kuumiin kiviin vettä. 

3 Turkkilaisen saunan (hamam) lämpötila on noin 39–45 °C, vaikka se joskus lämmitetään 60 °C:seen. Hamamin erottuva piirre on sen erittäin korkea kosteus, 80-100%. 

4 Infrapunasauna tuottaa lämpöä käyttämällä kauko-infrapunavaloaaltoja. Tämä tarkoittaa, että alue sisältää osittain näkyvän spektrin aallot. Lämpötila pidetään yleensä välillä 37–47 °C. Sallimme lämmityksen 60 °C asti. Infrapunasaunojen kosteus on hieman pienempi kuin ulkona, minkä vuoksi lämpöä kutsutaan kuivaksi. 

Infrapunasaunan vaikutus havaitaan alhaisemmissa lämpötiloissa, minkä vuoksi infrapunasaunoissa käyntiä suositellaan ihmisille, jotka eivät siedä lämpöä. Infrapunasaunojen riittävällä käytöllä ei ole raportoitu negatiivisia vaikutuksia. 

Mitä hyötyä saunasta on?
Fysiologisesta näkökulmasta saunan vaikutus on samanlainen kuin intensiivisen harjoittelun. Sauna auttaa kouluttamaan verisuonia ja keuhkoja; säännöllisessä käytössä se auttaa normalisoimaan verenpainetta. Se liittyy alentuneeseen kuolleisuuteen sydän- ja verisuonisairauksiin ja vähentää hengitystiesairauksien todennäköisyyttä. Infrapunasaunat edistävät myös uusien kapillaarien kasvua. 

Suomalainen sauna auttaa aivojen verisuonia vahvistamalla vastustamaan kognitiivisia häiriöitä, kuten dementiaa ja Alzheimerin tautia. 

Saunan on todettu stimuloivan hormonitasoja ja autonomista hermostoa. 

Psoriaasipotilaille seuraavat saunan ja höyrysaunan vaikutukset ovat erityisen tärkeitä:

• hilseilevien suomujen pehmentäminen ja orvaskeden puhdistaminen niistä;
• aineenvaihduntaprosessien vahvistaminen - edistää ihon parempaa uusiutumista ja ravintoa, ja kapillaarien vahvistumisen ansiosta sen sävy kohoaa;
• patogeenisen ihomikrobiston kasvun estäminen pH- ja lämpötilamuutosten vuoksi;
• tulehduksen vähentäminen – kiertävät markkerit, kuten C-reaktiivinen proteiini, fibrinogeeni ja valkosolut.
• lisääntynyt vastustuskyky vilustumiselle;
• vähentää stressiä, parantaa mielialaa ja hyvinvointia, torjua lievää masennusta. Infrapunasaunalla todettiin masennuksen hoidossa olevan apuvaikutuksen lisäksi hyödyllisiä vaikutuksia myös kroonisessa väsymyksessä ja ruokahaluttomuudessa.

Nivelpsoriaasissa sauna voi myös olla hyödyllinen. Tieteellistä näyttöä on vähän, mutta on näyttöä siitä, että sauna lisää nivelten liikkuvuutta ja vähentää nivelkipuja. Analgeettinen vaikutus näyttää liittyvän lisääntyneeseen beeta-endorfiinien tuotantoon. 

Myös kroonista neuropaattista kipua sairastavat potilaat raportoivat paranemisesta. Nivelkipu voi pahentua seuraavana päivänä, mutta tutkimukseen osallistuneiden mukaan sitä voidaan ehkäistä viileällä suihkulla saunan jälkeen. 

Vasta-aiheet
Jokaisessa psoriaasin tapauksessa sinun tulee neuvotella lääkärisi kanssa. Jotkut ihmiset eivät siedä korkeita lämpötiloja hyvin sydämeen, verisuoniin tai keuhkoihin kohdistuvien vaikutusten vuoksi. Ns. ”kesäpsoriaasissa” iho reagoi negatiivisesti kuumuuteen ja lisääntyneeseen hikoiluun. Tämä voi aiheuttaa ärsytystä saunassa ja saunassa. 

Vasta-aiheet saunassa käynnin aikana:
• psoriasiksen ja muiden kroonisten sairauksien paheneminen;
• tartuntataudit, kuume;
• tartuntataudit - kun vierailet yleisissä kylpylöissä ja saunoissa;
• sydän- ja verisuonisairaudet ja tyypin 2 diabetes voivat vaikeissa vaiheissa ja pahenemisvaiheessa olla esteenä saunakäynnille. Saunalla on kuitenkin myös terapeuttinen vaikutus tämäntyyppisiin sairauksiin, joten on tärkeää arvioida riskit oikein ja kääntyä lääkärin puoleen. Diabetesoireiden pahenemisen riski infrapunasaunaa käytettäessä on minimaalinen;
• raskaana olevien naisten, joilla ei ole tapaa käydä höyrysaunassa, tulisi välttää sitä ja mieluummin käyttää infrapunasaunaa [12];
• multippeliskleroosi, useimmat syöpätapaukset, mahahaavat, kilpirauhasen liikatoiminta.
Älä käy saunassa tai höyrysaunassa, jos sinulla on avoimia ihovaurioita tai itkeviä haavoja. Psoriaasin vaikeat muodot - kihtipsoriaasi, märkärakkulainen muoto ja psoriaattinen erytroderma ovat myös vasta-aiheita.

Vinkkejä psoriaasipotilaille saunassa ja höyrysaunassa käymiseen Tärkeintä on estää orvaskeden vaurioituminen, mekaaninen ja lämpö, ​​ei kuivata ihoa eikä aiheuta infektioita siihen. Suojella itseäsi noudattamalla kohtuullista varovaisuutta:
1 Jotkut homeet ja muut taudinaiheuttajat säilyvät hengissä kohtuullisissa höyryn lämpötiloissa, alle 50 °C. Ne pitävät korkeasta kosteudesta, mutta voivat asua myös suomalaisen saunan lattialla. Yleensä ne tuhoutuvat korkeissa lämpötiloissa, mutta ovella, pukuhuoneessa ja lattialla ei ole tarpeeksi kuumaa. Vieraile kylpylässä tai saunassa, jossa desinfioidaan säännöllisesti ja perusteellisesti. 

2 Älä unohda käyttää varvastossoja ja peittää penkki pyyhkeellä. 

3 Valitse optimaalinen tila kylpyläkäyntiä varten ja "oma" lämpötila. 

4 Ihon hankaus ja venyttely on vasta-aiheista. 

5 Kylvyn tai saunan jälkeen kannattaa ehdottomasti käyttää kosteuttavia voiteita tai vartalovoiteita. 

6 Saunassa tai höyrysaunassa käynti ei ole vain vartalonhoitoa, vaan myös keino löytää henkistä harmoniaa. Voit käyttää eteerisiä öljyjä tai yrttiuutteita, jotka eivät aiheuta allergioita tai ärsytystä. Kasviperäisten lääkkeiden vaikutusten lisäksi se voi auttaa sinua rentoutumaan. Lisäksi saunassa käydessä syntyy endorfiineja, jotka vähentävät psoriasiksen kannalta tärkeää stressitasoa.