Saunainter - Saunakauppa kaikkine tarvikkeineen

 

SAUNAVARUSTEET JA MAHDOLLISUUDET

Kuvassa on koko moderni saunasarja.
Linkit vievät myymäläämme, josta näet hinnat..  

1. Saunan kiuas11. Koristekivet21. Eristysmateriaalit31. Selkänoja
2. Kiuassuoja12. Suolatiilet22. Kehykset, puulistat32. Elementit saunapenkille
3. Verkko savuputkelle 13. Infrapunasaunan varustus23. Saunaovet33. Alamoduuli
4. Savupiiput14. Saunan kellot24. Lasiseinä34. Saunan laudemoduuli
5. Teräspiiput15. Puupaneelit25. "Cariitti" SPA-valaistus 35. Penkki
6. Eristysmateriaalit 16. Ilmanvaihto26. Puupaneelit36. Lampunvarjostimet
7. Lämpökäsitelty korkki17. "Cariitti" SPA-valaistus27. Vedenkestävä medialaite37. Kiulut ja kauhat sarjat
8. Saunavalaistus 18. Kehykset, puulistat28. Kaiuttim38. Saunan lattiat
9. Koristekivet19. Eristysmateriaalit29. Ohjauskeskus39. Takkapuuteline
10. Sähkökiuas20. Eristysmateriaalit30. Saunavalaistus40. Lavalautojen kiinnitysraudat

 

Saunan rakentaminen on iisi homma!

Tästä artikkelista löytyvät perustiedot sekä saunan rakenteista että saunan rakentamisen vaiheista omin käsin. Saunan esimerkkeihin voidaan perehtyä tästä. Toiveistasi riippuen ehdotamme sinulle ensin tutustua saunatuotteiden valikoimaan kotisivullamme www.saunainter.com ja ottaa huomioon seuraavat peruskohdat:

 • Sähkökiuas. Kiukaan malli (tavallinen tai hyörystimen kanssa), ohjaus (paikallinen tai kauko-ohjaus) , kiukaan teho, syöttökaapeli, kiuaskivet, kiinnitys (seinään tai laittiaan kiinnitettävä).
 • Puulämmitteinen kiuas. Kiukaan malli (ulkoa tai läpi seinää lämmitettävä), kiukaan teho, tekniset tiedot savuhormeen yhdistämisestä, savuhormi,kiuaskivet.
 • Ovi. Malli, koko, kätisyys, ovenkarmi.
 • Seinän ja katon panelointi. Panelonnin tyyppi materiaali, koko, kiinnikkeet, nurkat.
 • Lavalauteet. Paneelien tyyppi, materiaali, lavalauteet, koko
 • Lisämateriaalit. kehykset/koolaukset, paneelit, lämmitys seristys, folio, folionauha.
 • Valaistus. valaistuksen tyyppi (katto- ja seinävalaistus, tai LED-nauhat), virtayksikkö, syöttökaapeli, RGB-valaistus ja sen ohjaaminen RGB colored lighting.
 • Lisätarvikkeet. lämpömittari, kiulu ja kauha, aromit, puusuoja-aineet, MP3-soitin, kaiuttimet.

Valitse tuotteet ja siirry ostoskoriin.


Suunnitteluvaiheet

Saunan rakentamiseksi täytyy valita tuulettimella varustettu kuiva tila. Se voi olla esim. omakotitalo tai joku muu erillinen rakennus. Saunan koko lasketaan sille, että jokaiselle jää 2,5 – 3m³ saunan yleisestä koosta, ja korkeus lattiasta kattoon pitää olla 2100 – 2300mm.

Saunan seinät ja katto saa rakentaa kiviharkoista, kipsilevyistä tai puulaudoista; lattia pitää olla laatoitettu ja viemärin asentaminen on myös hyvin suosittu.

Valittaessa sähkö- tai puulämmitteisen kiukaan mallia kannattaa ensin perehtyä kiukaan käyttöohjeisiin, tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Sähkökiukaan valittua pitää välttämättä varmistaa sähköverkon teho (kW) ja syötön tyyppi (220/380V, eli onko kyseessä 1 tai 3 vaihetta).

Jos kyseessä on puulämitteinen kiuas, kannattaa selvittää, miten kiuas kytketään savupiippuun, tai kuinka se voidaan asentaa siihen.

Kiuas asennetaan useimmiten saunan nurkkaan, eli lähinnä siihen kohtaan, jossa on saunan ovi. Turvallisuussyistä ovi pitää avautua saunan ulkopuolle.

Turvallisuusääntöjen mukaan sähkölaitteiden asentamista hoitaa pelkästään ammattitaitoinen sähkömies. Kaikki vesijärjestelmään ja viemäristöön liittyviä töitä tekee ammattitaitoinen putkimies.

Käytä höyrysaunan suunnittelupalveluamme hyväksesi! Täyttäen sähkölomakkeen saat höyrysaunasi piirroksen ja 3D-kuvan 4 – 6 päivän sisällä.

Jos olet vaikkapa jonkin verran käyttänyt työkaluja ja sinulla on tästä vähän kokemusta, niin kaikki onnistuu epäilemättä. Heti kun saat paikan valittua, johon aiot rakentaa höyrysaunan, ota rohkeasti meihin yhteyttä! Olemme valmiita ryhtyä heti töihin!


Tuulettimen asentaminen

Oikein asennettu tuuletin edistää hyvää ilmankiertoa saunassa, minkä ansiosta sauna lämpenee nopeasti ja tasaisesti. Tällainen sauna pysyy kauan kunnossa ja siihen ei tule mitään homesientä, joka saattaa aiheuttaa terveysongelmia.

 • A. Ilmantuloventtiilin asennuskohta. Jos saunassa on asennettu luonnollinen tuuletin, niin tuloilmaventtiili on asennettava kiukaan alaosaan.

  A1. Pakkotuulettimen tapauksessa sama venttiili asennetaan kiukaan ylle, seinään tai kattoon. Ilmantuloputken halkaisija pitää olla 50 – 100 mm. Parasta, kun ilma pääsee ulkoa.

 • B. Ilmanpoistoventtiilin asennuskohta. Ilmanpoistoventtiili on asennettava mahdollisimman kauas kiukaasta, mieluummin vastaiseen seinään korkeudelle noin 250 – 400 mm lattiasta. Ilmanpoistoputken halkaisija pitää olla vähintään 100mm suurempi kuin ilmantuloputken halkaisija. Ilmanpoistoputkena suosittelemme käyttää valmiita suorakaiteista tuuletuskanavaa.
 • C. Tarvittaessa voidaan myös asentaa kuivausventtiili lisävarusteena. Sekä saunomisen että saunan lämmittämisen aikana kyseinen venttiili pitää olla kiinni. Saunomisen jälkeen saunahuone kannattaa kuivattaa jättäen saunaoven ja kuivausventtiilin auki. Tuuletin asennetaan kuitenkin valitsemasi kiukaan teknisten ominaisuuksien mukaan.

 


Koolauksen asentaminen

Koolaus on koko saunan perusosa ja sitä varten käytetään koolausrimaa 45 x 45mm.

Koolaus kiinnitetään puunauloilla tai ruuveilla puuseinään. Jos seinät on epätasaisia, niin koolausriman alle on laitettava pieni osa vaneria tai puuta.

Koolausrima kiinnitetään seinään pystysuorassa asennossa katosta sokkeliin. Sokkelilevy on valmistettu kipsistä ja se pitää olla välttämättä laatoitettu. Sokkelin korkeus on 50 – 100 mm, ja se pysyy koko saunahuoneen piirissä.

 • Kiinnitä pystysuorat koolausrimat tiiviisti seiniin. Rimojen välinen etäisyys riippuu lämpöeristyksen paksuudesta. Se on tavallaan 500mm.
 • Vaakasuorat koolausrimat, jotka menee ylhäältä, täytyy kiinnittää ylimpään osaan, jossa rimat saadaan asennettua.
 • • Vedä kaikki saunalaitteiden (sähkökiuas, anturi, valaistus, kaiuttimet jne.) kytkemiseen tarkoitetut sähköjohdot.
 • Asenna saunaovi. Turvallisuussyistä ovi pitää avautua ulos. Jotta saunassa olisi hyvä ilmankierto, ovi täytyy asentaa siten, että lattiasta oven alareunaan jää 30 – 50mm.

 


Lämpöeristys

Lämpöeristys on yksi tärkeimmistä saunan rakennusvaiheista, sillä lämpöeristyksestä riippuu paljolti saunan lämpenemisaika, eli mitä parempi sauna lämpöeristetty, sitä kauemmin lämpö saunassa säilyy ja saunan puurakennukset pysyvät myös kunnossa.

Saunoissa, jossa on huono lämpöeristys, seinä- ja kattorakennukset pilaantuvat tosi helposti, mikä aiheuttaa usein kumottavan hajun syntymistä.

 • Vaakarimojen väliset etäisyydet pitää olla kunnolla lämpöeristetty. Lämpöeristyksen paksuus on 50mm.
 • Lämpöeristyksen paksuus katossa on oltava vähintään 100mm.
 • Saunat katto ja seinät on oltava tiukasti lämpöeristetty. Älä jätä mitään tyhjiä kohtia!
 • Vedä kaikki saunalaitteiden (sähkökiuas, anturi, valaistus, kaiuttimet jne.) kytkemiseen tarkoitetut sähköjohdot läpi lämpöeristystä.

 


Alumiinipaperin käyttö

Alumiinipaperin käyttö edistää saunan nopeata lämpenemistä, ja tämän ansiosta lämpö säilyy saunassa aika kauan (TERMOSPULLON TOIMINTATAPA).

Alumiinipaperi säilyttää kosteutta saunan sisälle ja estää kosteuden läpäisemästä saunarakenteisiin.

Alumiinipaperin kiiltävä osa jää etupuolelle, ja se kiinnitetään puukoolauksiin siihen tarkoitetuilla klemareilla ja liimautuvalla folionauhalla.

 • Laita ensin alumiinipaperia kattoon taivuttaen turhaat reunukset seinään kiinni siten, että sama paperi, joka menee seinille, pysyy tiiviisti niiden pinnalla.
 • Tämän jälkeen laita alumiinipaperia seinille. Tarvittaessa saa laittaa muutama paperikerros. Täytä kerrosten väliset saumat folionauhalla.
 • Vedä kaikki saunalaitteiden (sähkökiuas, anturi, valaistus, kaiuttimet jne.) kytkemiseen tarkoitetut sähköjohdot läpi alumiinipaperia.
 • Täytä kaikki avoimet kohdat alumiinipaperilla tai folionauhalla.

 


Puualustojen asentaminen

Tässä rakennusvaiheessa koolausrimat täytyy asentaa saunan sisärakenteisiin, koska puualuksiin kiintyvät kaikki ripustusosat kuten puupaneelit, lavalauteet, sähkökiuas jne.

 • Kiinnitä puualusta, johon puupaneelit 18 x 45mm kiintyvät, katossa oleviin koolausrimoihin.
 • Tämän jälkeen kiinnitä sama puualusta seinän koolausrimoihin.
 • Varmista lavalauteiden korkeus ja kiinnitä puualustat 45 x 95mm siihen kohtiin, johon lavalauteet on suunniteltu.
 • Jos saunaan on tulossa sähkölämmitteinen seinäkiuas, niin seinään on ensin kiinnitettävä suorakaiteinen alusta (A), johon kiuas jatkossa kiinnitetään ruuveilla. Sitä varten voit käyttää yksinkertaista vanerilevyä (ks. kuva).

 


Panelointi

Ennen kun lähdetään saunan panelointiin, täytyy ensin varmistaa puupaneelien ulkonäkö ja ominaisuudet, koska puupaneelit vaikuttavat paljolti saunan ulkonäköön. Puupaneelit saa olla sekä vaaka- että pystysuunnassa. Suosittelemme kuitenkin, että saunan puupaneelit pysyvät vaakasuunnassa. Silloin koolausrimat on laitettava pystysuunnassa.

Jos puupaneelit tulevat pystysuunnassa, niin koolausrimat on laitettava vaakasuunnassa.

 • Panelointi on aloitettava katosta. Kiinnitä puupaneelit katon puukoolauskiin klemareilla.
 • Tämän jälkeen kiinnitä puupaneelit saunan seiniin.
 • Puupaneelien yläreunasta kattoon on jätettävä ilmanrako noin 3 – 5mm, koska saunan sisärakennukset pitää olla hyvin tuuletettu.
 • Puupaneeleihin on porattava aukot, johon vedetään kaikki saunalaitteiden (sähkökiuas, anturi, valaistus, kaiuttimet jne.) kytkemiseen tarkoitetut sähköjohdot.

 


Lisävarusteiden asentaminen

 • Asenna puualusta, johon alalaude kiintyy, vakiokorkeudelle 600mm lattiasta. Toinen puualusta, johon ylälaude kiintyy, on asennettava korkeudelle 1000mm.
 • Ylälauteen ja katon välinen etäisyys pitää olla noin 1100 – 1300mm.
 • Asenna ovenkarmi.
 • Asenna saunampuu suojavarjostimen kanssa.
 • Asenna tuuletusventtiilit.
 • Asenna kaiuttimet.
 • Laita suoja-ainetta paneelien päälle käyttämällä pensseliä.

 


Lauteiden asentaminen

Laudemateriaalin valikoima vaikuttaa merkittävästi saunan suunnitteluun. Lauteiden mitat riippuvat arvioidusta henkilömäärästä saunassa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon ihmisten sijoitusasento lauteiden päällä.

Ylälauteen leveys, jossa on mukava iskuskella tai makailla, on 600mm ja alalauteen leveys on 300 – 400mm.

Puinen seläntuki on tarkoitettu istuma-asentoon. Sen leveys on noin 300mm, ja se pysyy korkeudella 250mm ylälauteesta.

Siirrettävä penkki on valmistettu samasta materiaalista kuin lauteet, ja sen korkeus on 200 – 300mm lattiasta.

 • Kiinnitä lauteet seinäalustoihin, tai suoraan laudejalkoihin.
 • Laita lauteiden väliin seläntuki ja koristeverkko.
 • Laita suoja-ainetta päälle käyttämällä pensseliä.

 


Kiukaan asentaminen

Turvallisuusääntöjen mukaan sähkölaitteiden asentamista hoitaa pelkästään ammattitaitoinen sähkömies. Samalla kaikki puulämmiteisten kiukaiden ja savuputkien asentamiseen liittyvät työt tekee pelkästään ammattitaitoinen työntekijä, kenellä on alan tutkinto.

 • Ennen kiukaan käyttöön ottoa tutustu käyttöohjeisiin.
 • Tarvittaessa voit asentaa kiukaan suojakaiteet.
 • Tee kiukaan esilämmitystä, jotta polttaa pienet partikkelit ja muut aineet, jotka sattui kiukaaseen sen valmistamisen aikana. Ne voi aiheuttaa pistävää hajua tai jopa savua. Älä käy saunassa esilämmityksen aikana, koska ilkeät hajut saattaa olla haitallisia!
 • Sauna pitää olla hyvin tuuletettu.

Mahdollisten epäilysten syntyessä kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen ammattilaiseen.


Arvioitu hinta ja tuotteiden valikoima

Saunan rakennusmateriaalien arvioitu hinta: alkaen 2500 EUR. Saunan koko 2m x 2m x 2.2m.

Tuotteiden valikoima:

Tuotteen nimiMäärä
MÄNTY PUITTEET 45 x 4530 kpl
MÄNTY PUITTEET 45 x 956 kpl
MÄNTY PUITTEET 18 x 4536 kpl
ROCK WOOL 50mm (9.5m2)2 pakkausta
ROCK WOOL 100mm (5.5m2)1 pakkaus
ALUMINIUM PAPER W:1,25 m / L:24 m / 30 m21 kpl
ALUMIININAUHA 50m1 kpl
LAUTASVENTTIILI Ø - 100 MM2 kpl
VENTILAATIO 3-TIE JAKAJA1 kpl
ALUMIINIPUTKI1 kpl
TELESKOOPIN MUOTOINEN TUULETUSPUTKI1 kpl
AD STANDART SAUNAOVET, 7x20, PRONSSI, HAAPA1 kpl
HAAPA PUUPANEELI 12x65, 1800mm100 kpl
HAAPA PUUPANEELI 12x65, 2100mm30 kpl
HAAPA PUUPANEELI 12x65, 2400mm30 kpl
LEPPÄ LAUDEPUU 28x90mm, 2100mm30 kpl
HARVIA CILINDRO PC901 kpl
KIUASKIVET5 pakkausta
SILICONI JOHDOT 5x2.52 m
SAUNA LAMP2 kpl
SAUNAN LAMPUNVARJOSTIN2 kpl
KULMALISTAT, 28 X 28 VA, HAAPA4 kpl
KULMALISTAT, 14 X 30 SI, HAAPA5 kpl
HARVIA PARAFIINIÖLJY1 kpl
SUPI SAUNASUOJA2 kpl